Chytrý stadion s technologiemi od Schneider Electric - ikonický Estádio do Maracanã v Brazilském Riu

01.07.2014 10:42

Mistrovství světa ve fotbale vyvrcholí 13. července v supermoderní smart-aréně Maracana v Riu.

Tři tisíce světelných jednotek monumentálního osvětlovacího systému, 17 výtahů, 12 eskalátorů, 292 toalet, 60 barů a přes 500 elektronických zařízení pro měření energetické spotřeby. Celý tento aparát je na stadionu Maracana (oficiálně Estádio Jornalista Mário Filho) spravován z jediné řídicí a monitorovací místnosti. Ta se vedle monitoringu spotřeby energie v reálném čase stará také o ovládání osvětlení v útrobách stadionu, ventilační systém, klimatizaci, generátory, přepěťovou a požární ochranu, kamerový systém i hydrauliku.

Aby stadion splňoval mezinárodní standardy fotbalové asociace FIFA, připravil Schneider Electric, globální specialista na energetický management, společně se svými partnery projekt celkové automatizace stadionu, založený na inteligentní síti. Ta integruje systémy rozličných výrobců a dokáže pracovat s více než 36 000 proměnných. "Maracana se po této modernizaci zařadila mezi několik takzvaných Chytrých stadionů, vybavených technologiemi, které umožňují zpracovávat velké množství informací v reálném čase a učinit tak proces rozhodování rychlejší a mnohem efektivnější," říká João Carro Aderaldo, viceprezident divize Partner Business ve Schneider Electric Brazil.

Společnost Schneider Electric,světový specialista v energetickém managementu, nabízí integrovaná řešení napříč různými segmenty trhu. Zaujímá přední pozici v energetice a infrastruktuře, automatizovaných systémech pro průmysl a budovy a datových centrech. Silnou pozici má také v domovních elektroinstalacích. Společnost se zaměřuje na to, aby energie byla bezpečná, spolehlivá, efektivní, výkonná a ekologická.Celosvětově působí Schneider Electric ve více než stovce zemí, kde zaměstnává přes 150 tisíc lidí. V roce 2013 dosáhl obrat celé skupiny 24 miliard eur. Schneider Electric se v roce 2013 umístil v prestižním žebříčku Nejobdivovanějších firem světa pravidelně sestavovaným časopisem Fortune. V segmentu elektroniky získal pátou pozici. Časopis Fortune připravuje žebříček již patnáct let, přičemž monitoruje 700 společností v 30 zemích světa. Hodnoceno je vždy 57 průmyslových odvětví, z každého z nich je pak vybráno 15 nejlepších a nejobdivovanějších společností.