Minerální vlnou se v Česku izoluje už 70 let, dnes má i další, netradiční využití

06.10.2015 11:58

 

Minerální izolace mají u nás díky vyspělému sklářskému průmyslu dlouholetou tradici. Vedle budov je však v současnosti najdete i tam, kde byste je třeba vůbec nečekali. Úspěšně se používají například v domácích spotřebičích, automobilech, ale i na zelených střechách či v zemědělství. Minerální vlna má dlouhou životnost, je ekologická a zcela nehořlavá.

Většina spotřebitelů využívá výhod minerální izolace každý den, aniž si to uvědomuje. „V budovách strávíme 90 procent svého života a nejméně 30 procent ze všech zateplených nemovitostí v České republice je izolováno právě minerální vlnou.

Díky rozvinutému sklářskému průmyslu v bývalém Československu byla výroba prvního čedičového vlákna zahájena už

Netradiční využití minerální izolace

zdroj: AVMI

- automobilový průmysl

- domácí spotřebiče

- protipožární a akustické dveře

- komínové systémy

- izolace potrubí a technologických zařízení

- izolace vzduchotechniky

- zahradnictví, zemědělství

- zelené (vegetační) střechy a stěny

- akustické stropní podhledy

- sendvičové panely s minerální izolací

- termoizolační cihly

- solární kolektory 

v roce 1954, a to ve sklárně Nová Baňa. Jako izolační materiál ve stavebnictví se minerální vlna používá už déle než 70 let, výrobci však své produkty neustále inovují, aby byly využitelné v co nejširším spektru odvětví. Na minerální izolace tak dnes narazíte i v případě, že cestujete autem nebo autobusem, svezete se výtahem, zatopíte si v krbu nebo si večeři ohřejete v troubě a dáte si k ní zeleninový salát.

Tichá auta, úsporné a bezpečné spotřebiče

automobilovém průmyslu se minerální izolace využívá především jako tepelný a akustický izolant – zabraňuje přehřívání, tlumí zvuk motoru i vnější dopravy a zlepšuje také brzdný výkon. Lze ji snadno tvarovat i řezat. Minerální izolaci proto najdete v osobních automobilech, motocyklech, autobusech i nákladních autech

Vzhledem ke stále rostoucímu důrazu na snižování energetické náročnosti a ekologický provoz nejen budov, ale také domácích spotřebičů, dnes nehořlavá minerální izolace tvoří nedílnou součást kuchyňských sporáků, pečících trub, akumulačních kamen nebo krbů.

Zásadní podíl mají minerální izolace i na masivním rozvoji zelených střech, které v současnosti zdobí řadu průmyslových objektů, továrních hal či obchodních a administrativních center.

Kromě toho, že zelené střechy dobře vypadají, zároveň fungují jako ekologická klimatizace. Ochlazují stavbu a zvlhčují okolní vzduch a v neposlední řadě narušují vznik takzvaných městských tepelných ostrovů. Vlhká minerální vlákna totiž mají desetkrát lepší tepelný odpor než běžná zemina a udržují v interiéru příjemný chládek i v letních tropických dnech. Naopak suchá hydroizolace střechu dobře tepelně izoluje a celoročně tak v budovách zajišťuje příjemné klima.