Mohelnický závod Siemens výrazně sníží emise díky chytrému řízení budov

22.09.2016 11:01

 

Každoroční snížení emisí CO2 až o 4383 tun – za tímto cílem míří krok za krokem mohelnický závod Siemens. Redukce uhlíkové stopy docílí díky novémuinteligentnímu systému řízení budov. Monitorovat a řídit energetické systémy třicetihektarového závodu s řadou výrobních hal bude jen jedna stanice. Toto unikátní řešení pod hlavičkou Průmyslu 4.0 řadí mohelnický závod k nové generaci digitalizovaných továren.

Výrobní závod Siemens v Mohelnici se stal součástí globálního programu snižování CO2. Areál prošel komplexním energetickým rozborem divize Building Technologies, který zahrnoval oblasti vytápění, chladicích technologií a osvětlení. Snížení uhlíkových emisí probíhá v rámci globální iniciativy Siemens, která usiluje o neutrální uhlíkovou stopu do roku 2030.

Dlouhodobý program závodu ve Frenštátě pod Radhoštěm

Mohelnický závod však není jediný, který se intenzivně zabývá otázkou ekologie. S energeticky úspornými programy začal před třemi lety závod Siemens ve Frenštátě pod Radhoštěm. Ke snížení spotřeby energie a emisí CO2 zde taktéž přispělo nové inteligentní osvětlení (ve výrobních halách i v obslužných provozech), zateplení budov s výměnou oken, nová vzduchotechnika s rekuperací tepla, optimalizace odsávání impregnačních stanic, instalace tepelného čerpadla a fotovoltaických panelů pro ohřev teplé vody nebo výstavba vlastní fotovoltaické elektrárny. Závodu se podařilo trvale snížit roční spotřebu energie o 6 445 MWh a emise oxidu uhličitého o více než 1100 tun.