MORAVSKOSLEZSKÝ KRAJ PŘEDSTAVIL SVOJE INVESTIČNÍ PŘÍLEŽITOSTI. O REGION JE ZÁJEM, FIRMY TU ZVYŠUJÍ POČET ZAMĚSTNANCŮ

05.10.2015 10:54

 

Investiční potenciál Moravskoslezského kraje prezentovali jeho představitelé v čele s hejtmanem Miroslavem Novákem na konferenci INVEST MORE. Pod záštitou premiéra České republiky Bohuslava Sobotky, ministra zahraničních věcí ČR Lubomíra Zaorálka a prezidenta Hospodářské komory ČR Vladimíra Dlouhého se dnes uskutečnila v Praze.

Prezentace navázala na červnové setkání více než 200 zástupců zahraničních i místních firem na konferenci GET MORE – Investiční příležitosti v Moravskoslezském kraji v Ostravě. Cílem organizátorů dnešního jednání – Moravskoslezského kraje a Agentury pro regionální rozvoj – bylo oslovit zástupce české vlády, velvyslanectví, ambasád, smíšených obchodních komor, konzultačních a právních společností, developerů, obchodních atašé a dalších aktérů na trhu s podnikatelskými nemovitostmi.

Podpora investic a podnikání patří dlouhodobě mezi priority Moravskoslezského kraje.To, že aktivita Moravskoslezského kraje v oblasti podpory investic a podnikání přináší výsledky, dokládají nejen informace o příchodu nových investorů, ale také rozšiřování výroby ve firmách, které už v regionu investovaly a úspěšně podnikají.

Až tři stovky lidí se chystá v následujících letech v novém závodě v Havířově zaměstnat švédská společnost Mölnlycke Health Care. Stavba by měla být zahájena koncem letošního roku. Nový výrobní závod bude stát v areálu bývalého Dolu Dukla. Investice v Havířově má dosáhnout téměř 1,6 miliardy korun. 

Dalším příkladem toho, že i firmy, které už v kraji působí, se dále rozvíjejí, je italský výrobce litých kol pro automobilový průmysl Cromodora Wheels. Tato společnost má v plánu do roku 2020 navýšit produkci ve výrobním závodě v Mošnově na Novojičínsku o téměř 50 procent.

Také výrobce automobilových světel Varroc Lighting Systems přijme v následujících měsících v Moravskoslezském kraji přes 100 inženýrů do vývoje. Stejný počet techniků bude hledat i v roce následujícím. V letech 2015 až 2019 firma investuje do závodů v Šenově u Nového Jičína a Rychvaldu na Karvinsku 1,28 miliardy korun.

I největší IT společnost v Ostravě Tieto Czech v roce 2014 přijala téměř 250 nových pracovníků a nyní zaměstnává přes 2000 IT specialistů.

Moravskoslezský hejtman Miroslav Novák v posledních dvou letech také několikrát navštívil Čínu s cílem podpořit investice a obchod a spolupráci mezi malými a středními podniky. S provinciemi Jiangsu a Hebei Moravskoslezský kraj podepsal memorandum, kterým obě strany stvrdily přání spolupracovat v oblastech vědy, technologií, kultury, cestovního ruchu, humanitních věd, vzdělání, ochrany životního prostředí, zelených technologií, ve výrobě oceli, strojírenství, informatice, elektronice a dalších oborech.

Podpora příchodu nových investorů a vytváření pracovních míst v Moravskoslezském kraji nabývá na intenzitě. Krajská Agentura pro regionální rozvoj a vládní Agentura pro podporu podnikání a investic CzechInvest chtějí společně dosahovat ještě lepších výsledků.

Proto Ředitelka Agentury pro regionální rozvoj (ARR) Petra Chovanioková a generální ředitel CzechInvestu Karel Kučera 30. září podepsali memorandum o úzké spolupráci při rozvoji investic a investičního prostředí v Moravskoslezském kraji. Díky memorandu dojde k úzké provázanosti aktivit a k operativní výměně informací, která je nezbytná pro efektivní podporu příchodu investorů do kraje.