Národní muzeum vyhlásilo architektonicko-uměleckou soutěž o návrh Památníku Jana Palacha ve Všetatech

14.10.2015 12:08

 

Národní muzeum dne 9. října 2015 vyhlásilo soutěž na zpracování návrhu architektonického a uměleckého řešení Památníku Jana Palacha ve Všetatech. V původním rodinném domě Palachových vznikne památník a nová expozice věnovaná této významné postavě našich dějin, jeho životu a sebeobětování a širším historickým souvislostem doby a jeho činu. Nyní Národní muzeum hledá tvůrčí osobnost, která původní dům přetvoří v symbolické místo, připomínající oběť Jana Palacha, ztvární přilehlý pozemek do podoby kontemplačního prostoru a zároveň navrhne i nový výstavní pavilon a prostorově-výtvarné řešení nové expozice.

Hledá se silná tvůrčí osobnost

Národní muzeum vypsalo soutěž na komplexní řešení areálu Památníku a pozemku, na němž se nachází. Soutěž je vyhlášena jako architektonická jednokolová projektová a veřejná. S přihlédnutím k významu této architektonické soutěže jmenoval generální ředitel Národního muzea Michal Lukeš sedmičlennou porotu a stejný počet jejích náhradníků, v níž zasednou významné osobnosti aktivně působící v oblasti dějin 20. století, architektury a výtvarného umění.

Architektonická soutěž o návrh je vyhlášena dle zákona č. 137/2006 Sb., o veřejných zakázkách a v souladu se soutěžním řádem České komory architektů. Soutěž je vyhlášena a bude probíhat v českém jazyce. Pro usnadnění přístupu do soutěže i zahraničním účastníkům jsou soutěžní podmínky vydány rovněž v anglickém jazyce.

Soutěžní podklady jsou vyhotoveny v digitální podobě a jejich závazná podoba je uveřejněna na profilu zadavatele (http://www.egordion.cz/nabidkaGORDION/profilNM).

Datum pro podání soutěžních návrhů bylo stanoveno symbolicky na 15. ledna 2016. Národní muzeum předpokládá vyhlášení výsledků soutěže do poloviny února 2016. Architektonická soutěž pak bude završena veřejnou výstavou návrhů pravděpodobně na jaře roku 2016.