Úsporné nebo klasické? S výměnou žárovek lidé váhají

14.02.2014 11:38


Lidé stále doma nevyměnili klasické žárovky za úsporné. Je to dáno tím, že nemají představu o tom, kolik úspornými žárovkami vlastně ušetří, odrazuje je vyšší pořizovací cena a obávají se i nižší míry jejich záření. Přitom svícení klasickými žárovkami v průměrně velkém bytě vyjde o tři tisíce korun ročně dráž. Pro nerozhodné zákazníky jsou na prodejnách Expert Elektro k dispozici speciální boxy s osmi žárovkami, který si lze na dva dny odnést domů a vyzkoušet, jaká žárovka jim v interiéru domova nejlépe vyhovuje.

Od září roku 2012, kdy Evropská unie zakázala na svém území výrobu klasických žárovek s wolframovým vláknem, se rozhoduje pro nákup úsporných žárovek čím dál více lidí. Nicméně většina domácností zatím tak neučinila. Výměnám však nahrávají vysoké ceny elektřiny a všeobecný trend úspor na provoz domácích spotřebičů. Vybavení domácnosti nízkoenergetickými přístroji a úspornějšími svítidly totiž roční zúčtování za elektřinu dokáže snížit v řádech tisícikorun. A právě svícení je podstatnou položkou v domácích účtech. Používání klasických 60 W žárovek v běžně velikém bytě 3+1 stojí přibližně 3,5 tisíce korun. Přitom náklady na osvětlení stejného prostoru LED žárovkami vyjdou na sedminu. A to hovoříme pouze o částkách za energii.

Životnost a světlo

Na našem trhu existují čtyři typy žárovek. Klasické, halogenové, ECO halogenové a LED. Nejvýraznější úspory při osvětlení interiéru lze dosáhnout LED žárovkami. Nejen, že spotřebují nejmenší množství energie, ale také mají nejdelší životnost. Oproti 60 W klasické žárovce vydrží při stejném režimu svítit LED žárovka dvacetinásobně déle. V součtu pak lze hovořit o ušetření až desetitisícových částek po dobu užívání této žárovky. Přitom obavy, že úsporné žárovky osvítí interiér hůře než klasické, nejsou namístě. Záleží totiž na konkrétním výběru. "Na každé žárovce výrobce udává stupeň, ve kterém produkt svítí. To se řídí Indexem podání barev Ra, tedy škálou určující zachování barev při osvícení v interiéru," vysvětlil Robin Weintritt, ředitel prodeje sítě Expert Elektro. Tato stupnice hodnotí barevnou věrnost od 0 do 100, přičemž čím vyšší je stupeň, tím přirozeněji žárovka svítí. Kupříkladu značkové úsporné LED zářivky dosahují až 95. bodu stupnice Ra.

Box: Žárovky v číslech

LED:                          úspora energie - 83%

ÚSPORNÁ:               úspora energie - 80%

HALOGEN ECO:       úspora energie - 30%

Box: Klasická vs. LED

Úspora proti klasické žárovce 60W: LED 10W - 350 Kč/rok*

Úspora proti klasické žárovce 75W: LED 12W - 440 Kč/rok*

*při svícení 4h/den při ceně 4,80 Kč/kWh

Svícení "na zkoušku"

Jeden z největších prodejců elektra nově nabízí vyzkoušení úsporných žárovek a přímo ve svých prodejnách vysvětluje zákazníkům rozdíly mezi jednotlivými druhy žárovek i jejich zářením. Speciální  "žárovkový" box obsahuje halogenové, ECO halogenové a LED žárovky různé velikosti a nejběžnějších druhů závitů, aby byly vhodné do většiny lamp i lustrů. "Zákazníci si již uvědomují, že s výměnou žárovek z klasických na úsporné ušetří. Ale stále je odrazuje cena. Proto zdarma nabízíme tento box na vyzkoušení v interiéru domácnosti, abychom jim výběr usnadnili," uzavřel Robin Weintritt, ředitel prodeje sítě Expert Elektro s tím, že box bude k zapůjčení dle podmínek prodejce.