Zajímavosti ze společnosti IVECO

13.04.2015 10:32

 

Iveco je jednou ze značek CNH Industrial N.V.- přední světové firmy v oblasti Capital Goods kótované na New York Stock Exchange (NYSE: CNHI) a na italské burze (MI: CNHI). Iveco konstruuje, vyrábí a prodává široký sortiment lehkých, středně těžkých a těžkých nákladních a užitkových vozidel a terénních nákladních automobilů.

Široká škála produktů společnosti Iveco zahrnuje řadu Daily, která pokrývá segment vozidel od 3t do 7t, řadu Eurocargo v segmentu od 6t do 16t, těžkou silniční řadu Stralis a terénní řadu Trakker, obě v segmentu nad 16t celkové hmotnosti. Značka Iveco Astra vyrábí vozidla pro náročné použití v těžebním a stavebním průmyslu, dumpry a speciální vozidla.

 

Iveco zaměstnává celosvětově téměř 21 000 pracovníků. Své výrobní závody má v 7 zemích Evropy, Asie, Afriky, Oceánie a  Latinské Ameriky, odkud vyjíždějí vozidla s nejnovějšími technologiemi. Všude na světě, kde jsou v provozu vozidla Iveco zaručuje technickou asistenci 4 200 prodejních a servisních středisek nacházejících se ve více než 160 zemích.

 

Od r. 1997 je společnost PROFI Auto CZ autorizovaným dealerem IVECO v naší republice. Novou a velmi slibně se rozvíjející aktivitou společnosti je půjčovna užitkových a nákladních vozidel různých kategorií, včetně vozidel na CNG.

 

V současnosti je v České republice přes 8000 vozidel na CNG a motoristé mají k dispozici celkem 65 plnících stanic na stlačený zemní plyn, do konce roku se očekává přírůstek dalších až deseti výdejních míst.

 

Přednosti pohonu na zemní plyn:

Nízké náklady

Pohon na zemní plyn má až o 56% nižší náklady v porovnání s pohonem na benzín a až o 30% nižší náklady v porovnání s pohonem na naftu. Znatelně jsou sníženy i náklady na údržbu, a to díky úplné absenci karbonových usazenin v motoru.

Srovnatelný výkon

Pohon na zemní plyn je srovnatelný s pohonem na benzín, díky skvělému spalování dosahuje výborného výkonu za všech jízdních podmínek, ať už jde o městský provoz nebo o cesty na dlouhé vzdálenosti, čímž zajistí nejlepší ekonomiku provozu.

Bezpečnost

Díky použití nejnovějších ochranných systémů nabízí vozy na zemní plyn stejně vysoké záruky bezpečnosti jako vozy na benzín.

Nízký dopad na životní prostředí

Díky tomu, že zemní plyn neobsahuje žádné toxické složky, snižuje na minimum emise pevných částic a aromatických uhlovodíků. Zemní plyn rovněž snižuje o 25% emise oxidu uhličitého, díky tomu se výrazně omezuje dopad na skleníkový efekt. Fiat je nejekologičtější značkou také díky pohonu na CNG.

Rozdíly mezi CNG a LPG

 

CNG – Compressed Natural Gas

 

  •           CNG (stlačený zemní plyn) obsahuje 96-98% metanu

  •           Těžba – ropná nebo uhelná ložiska

  •            Zaručená kvalita plynu v celé ČR

  •            Uskladněn v plynném skupenství v silnostěnných tlakových nádobách

  •            Vysoký tlak 200 bar

  •             Lehčí než vzduch, volně se rozptyluje, lze snadno odvětrat

  •             Oktanové číslo 130

  •             Parkování v podzemních garážích již povoleno i v ČR

  •             Nejbezpečnější pohonná hmota

 

LPG – Liquefied Petroleum Gas

 

  •             LPG (zkapalněný rafinérský plyn) obsahuje cca 50% propanu + 50% butanu (letní - zimní směs)

  •            Je vedlejším produktem při zpracování ropy v rafinériích, či při těžbě zemního plynu

  •            Nejednotná kvalita, záleží na distributorovi resp. zdroji

  •            Uskladněn v kapalném skupenství v tlakových nádobách

  •             V plynném skupenství těžší než vzduch, shromažďuje se v prohlubních, kanálech, podzemních prostorách